Agent Green, Greenpeace, Declic: Organizatorii Marșului pentru Păduri, solidari cu tragediile pădurarilor

blank
Bucuresti, 17 Octombrie 2019. Încă un pădurar a fost ucis. Este al treilea silvicultor care devine, în ultima lună, victimă a grupărilor criminale ce acționează în domeniul forestier. Organizatorii Marșului pentru Păduri din 3 noiembrie 2019, Greenpeace, Agent Green și Declic, își manifestă solidaritatea cu lucrătorii silvici aflați în doliu.

Activiștii de mediu se declară extrem de îngrijorați de creșterea cazurilor de violență asupra pădurarilor la care asistăm în ultimii ani: peste 600 de silvicultori au fost agresați, 6 dintre ei au murit. Trebuie să înțelegem că la aceste riscuri suntem supuși cu toții: pădurari, activiști de mediu sau simpli turiști care au ghinionul de a se lovi de o tăiere ilegală.

Maramureșul este județul cu cele mai multe cazuri de tăieri ilegale din ultimii 30 de ani, conform rapoartelor Greenpeace. Numai anul trecut au fost depistați 90.000 de metri cubi de lemn, și acesta este doar vârful aisbergului. 90.000 mc nu pot ieși din pădure cu căruța. Pentru asta e nevoie de utilaje grele, infrastructură și complicitatea autorităților.

Aceste cifre cumplite sunt un semn că structurile de crimă organizată finanțate din furtul de lemn nu fac pași în spate. Măsurile luate de autorități nu dau rezultate, dimpotrivă, moartea pădurarilor e un semn flagrant că infracționalitatea din păduri este în creștere.

Cele trei ONG-uri resping sugestia directorului Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, conform căreia sesizările, investigațiile și anchetele inițiate de ecologiști privind tăierile ilegale ar ”semăna violență în societatea românească, crescând riscurile la care sunt supuși silvicultorii” (https://tiny.cc/Mihailescu). Pădurarii onești pot fi siguri că găsesc în organizațiile de protecția mediului parteneri dedicați și un sprijin constant. Folosirea unui astfel de moment tragic pentru a arunca vina asupra celor care salvează pădurile de la distrugere este complet iresponsabilă.

Ecologiștii consideră că singura soluție eficientă în înlăturarea acestor acte de violență este stoparea ilegalităților din pădure. Avem violență asupra celor ce apără legea pentru că în păduri activează o vastă rețea de oameni certați cu legea. Cauza acestor crime este, în mod evident, rețeaua infracțională din domeniul forestier, susținută de milioanele de metri cubi de lemn care dispar anual din pădure. E firesc ca pădurarii să ceară dreptul la arme de apărare în contextul în care autoritățile par incapabile să gestioneze situația. Dar înarmarea pădurarilor nu este soluția: violența naște violență.

Organizatorii Marșului pentru Păduri sunt de părere că, în asemenea momente, ecologiștii și silvicultorii ar trebui să ceară același lucru autorităților: măsuri eficiente care să ducă la stoparea ilegalităților din domeniul forestier.

Aceste măsuri sunt clar descrise în manifestul Marșului pentru Păduri, care-i cheamă în stradă pe toți cei ce iubesc pădurea:

”Modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicației pentru cetățeni Inspectorul Pădurii și protecția strictă a pădurilor primare și seculare din România!”

Există soluții tehnice accesibile pentru supravegherea automată a exploatărilor forestiere: monitorizarea prin satelit a pădurilor României, registru electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte cheie din rețeaua rutieră, la gatere și la depozite.

Automatizarea controlului silvic poate elimina o mare parte din mecanismele corupției și poate destructura rețele infracționale care s-au infiltrat adânc în societatea românească. Mai mult de atât, foarte important, îi poate proteja în primul rând pe silvicultori.

„Doar prin implementarea urgentă a acestor măsuri poate fi eliminat pericolul la care lucrătorii silvici se expun. Este timpul să ieșim cu toții în stradă pentru a le cere autorităților să oprească nebunia. Oameni mor, hectare de pădure dispar în fiecare oră pentru a alimenta rețeaua criminală. Orice întârziere din partea autorităților se numește complicitate la crimă. Ne vedem pe 3 noiembrie în stradă!” spun organizatorii marșului.

Detalii despre Marșul pentru Păduri: https://tiny.cc/MarsulPentruPaduri

Contacte de presă:

Greenpeace: Ciprian Gălușcă, coordonator al campaniei pentru păduri, 0728-794-694, [email protected]

Agent Green: Gabriel Păun, Presedinte, [email protected]

Declic: Antoniu Bumb, coordonator al campaniilor pentru păduri, 0746-799-409, [email protected]